Keukenvragen

Vieze luchtjes afvoeren kan op verschillende manieren. Direct naar buiten of via een circulatiesysteem. De circulatiekap wordt op het centrale afvoerkanaal aangesloten. De lucht wordt dan niet naar buiten afgevoerd maar circuleert. Vet wordt verwijderd door middel van een vetfilter en de geur met een koolstoffilter.

Op deze pagina beantwoorden wij al uw vragen. Ga snel naar de vragen over apparatuur, garantie, merkkeukens, montage, onderhoud of het werkblad.

Meest gestelde keukenvragen. Van Manen geeft antwoord!

Apparatuur

Heeft een afzuigkap afvoer nodig?

Vieze luchtjes afvoeren kan op verschillende manieren. Direct naar buiten of via een circulatiesysteem. De circulatiekap wordt op het centrale afvoerkanaal aangesloten. De lucht wordt dan niet naar buiten afgevoerd maar circuleert. Vet wordt verwijderd door middel van een vetfilter en de geur met een koolstoffilter.

Is een wijnklimaatkast energiezuinig?

Een wijnklimaatkast is geen “omgebouwde koelkast”. Om temperatuur-stabiliteit te waarborgen en zo energiezuinig mogelijk te zijn, moet een wijnklimaatkast goed geïsoleerd zijn (minimaal 50 millimeter). Ook de deur moet goed geïsoleerd zijn. Een kwalitatieve klimaatkast hoeft u dan niet op extra energiekosten te jagen.

Oude apparatuur in nieuwe keuken?

Natuurlijk kunnen wij uw oude apparatuur in het nieuwe ontwerp inpassen. Als u de typenummers en afmetingen meeneemt naar uw afspraak helpt onze adviseur u graag verder. Deze gegevens zijn nodig om de keukenkasten op maat te maken voor het apparatuur.

Is de Quooker veilig voor kinderen?

Kokend water in de keuken veroorzaakt jaarlijks honderden ongelukken met kinderen. Vooral omvallende waterkokers zijn boosdoeners. Met de Quooker zijn die verleden tijd, dankzij de kindveilige bedieningsknop en de dubbelwandige kraanuitloop, die niet heet wordt.

Zijn alle pannen inductie geschikt?

In principe hoeft u bij de overstap van gas naar inductie geen nieuwe pannen te kopen. Inductie geeft tot maximaal drie centimeter boven de bodem van de pan warmte af. Een niet-vlakke onderzijde van de pan is dus geen enkel probleem. Controleert wel of u pan magnetisch is. Gelukkig zijn de meeste pannensets dit.

Voordelen van een stoomoven?

Door te koken met stoom komen de gerechten niet in aanraking met water. Groot voordeel daarvan is dat voedingsstoffen, vitamines en mineralen, maar ook kleur en vorm, behouden blijven.

Onderhoud

Kan ik mijn keuken na laten stellen?

Na een jaar intensief gebruik verdient iedere keuken wat extra aandacht. Indien Van Manen de installatie van uw nieuwe keuken heeft gedaan is het nastellen gratis. Heeft u de installatie zelf verzorgd dan mag u Van Manen natuurlijk ook bellen. We stellen uw keuken dan na op basis van nacalculatie.

Is mijn nieuwe keuken kinderproof

U kunt niet voorzichtig genoeg zijn met kleine kinderen in huis. Gelukkig zijn er veel veiligheidsmaatregelen die u kunt treffen in uw nieuwe keuken. Wat dacht u van de hoogte van de oven of een oven met koudblijvende glasplaat, de zelf-uitschakelende inductiekookplaat en natuurlijk beveiligde kasten en laden.

Moet ik vetfilters vaak reinigen?

Om een optimale vetfiltering van de vetten te garanderen, is het noodzakelijk om de vetfilter één keer per maand te reinigen. De vetfilter kan in de vaatwasser gereinigd worden of in lauw water met een mild reinigingsmiddel. Wij raden aan om de filter na vijf jaar volledig te vervangen.

Wat is een pyrolyse-oven?

Een wat? Een pyrolyse-oven is een oven die u nooit meer schoon hoeft te maken. Met de pyrolysefunctie zal de oven opwarmen tot zo’n 500 °C. Deze temperatuur is hoog genoeg om alle etensresten te verbranden. De achtergebleven as veeg je eenvoudig op. Klaar is Kees of Katja.

Garantie

Is mijn bestelling nog te wijzigen?

Nadat we de ruimte hebben ingemeten en we uw keuken daadwerkelijk in bestelling hebben, kunnen we vaak nog binnen vijf dagen wijzigen zonder dat dit de levertijd in gevaar brengt. Daarna zal het consequenties hebben voor de levertijd.

Heeft Van Manen een waarborgfonds?

We garanderen u extra zekerheid. Van Manen is aangesloten bij het koninklijke HIBIN en conformeert zich daarmee aan het keurmerk BORG van HIBIN. Door BORG heeft u de zekerheid van een garantiefonds en geschillencommissie.

Is mijn nieuwe keuken kleurvast?

De grote vijand van veel keukens is de zon. Keukenfronten van fineer, massief hout en lak zijn minder kleurvast. Direct zonlicht zorgt voor een snellere verkleuring. Fronten van hpl en melamine zijn vrij kleurvast.

Hoe lang heb ik garantie?

U heeft vijf jaar volledige garantie op uw keukenfronten, kasten en werkblad. Daarnaast zijn er in het eerste jaar geen materiaal-, arbeids- en voorrijkosten mocht er iets mis zijn met uw keuken. Op apparatuur heeft u twee jaar fabrieksgarantie. Heeft u vijf apparaten van hetzelfde merk aangeschaft, dan profiteer u zelfs van vijf jaar garantie.

Ontwerp

Hoe maak ik mijn keuken koosjer?

De noodzaak van een totale scheiding tussen vlees en melk in de koosjere keuken heeft consequenties voor het ontwerp van uw keuken. Een dubbele aanrecht, gootsteen en fornuis liggen voor de hand maar zijn beslist niet noodzakelijk. JVM Keukens heeft al verschillende koosjere keukens opgeleverd en kan ook u goed adviseren.

Welke tegel past bij mijn keuken?

Moeilijk hè? Wij hebben veel ervaring met verschillende vloeren. Ondergrond, lichtinval en gebruikslijtage zijn bijvoorbeeld aspecten waar we u goed over kunnen adviseren. Maar uiteindelijk gaat het vooral om uw smaak. En we weten: over smaak valt niet te…

Is een ontwerp vrijblijvend?

Het maken van een ontwerp (offerte) is vrijblijvend bij JVM Keukens. De gesprekken en adviezen helpen u bij het maken van keuzes. Dat is heel waardevol. We hopen dan ook dat u zorgvuldig omgaat met onze offerte. Mocht u denken ergens anders goedkoper uit te zijn, kom dan zeker even bij ons terug. De ervaring leert dat er vaak appels met peren worden vergeleken.

Maken jullie ook een lichtplan?

Goed licht is ontzettend belangrijk in een keuken. Het is dan ook mogelijk om een lichtplan te laten maken. JVM Keukens werkt samen met specialisten die u goed kunnen adviseren. Wilt u bijvoorbeeld neutraal of juist goed gericht werklicht boven uw werkblad? Er is heel veel mogelijk.

Komt Van Manen ook bij mij thuis inmeten?

Zodra u ons de opdracht gunt komen we bij u thuis inmeten. We brengen al uw wensen nauwkeurig in kaart. Dat geldt ook voor de eventuele verbouwingswerkzaamheden. Van Manen Keukens kan de hele coördinatie tussen de verschillende partijen op zich nemen. Wel zo geruststellend!

Is een schets handig voor Van Manen?

Om een goed beeld te krijgen werkt dit zeker mee. Denk aan een plattegrondje met afmetingen of een tekening die laat zien waar u de apparatuur zou willen hebben. U kunt ook foto’s van de huidige thuissituatie meenemen. Kunt u nog wel wat inspiratie gebruiken? Kijk dan op onze webpagina inspiratie.

Beton of betonlook?

Beton is een echte keukentrend! Echter, bezin voordat u er aan begint. Beton is namelijk poreus. Vetten en zuren krijgen daardoor vrij spel. Er zijn mensen die een geleefd keukenblad juist mooi vinden. Een alternatief zijn betonlookbladen gemaakt van hpl, composiet of keramiek. Deze hebben wel de looks maar zijn minder vlekgevoelig.

Merkkeukens 

Kan ik zelf de werkbladhoogte bepalen?

De hoogte van het aanrechtblad is erg belangrijk. Een verkeerde hoogte kan rugklachten en schouderproblemen veroorzaken. Zelf de hoogte uitrekenen? Ga naast het aanrechtblad staan en zorg dat uw onder- en bovenarm een haakse hoek vormen. Meet de afstand tussen elleboog en vloer en trek daar 15 centimeter van af.

Kan elk keukenfront greeploos?

We zien het steeds vaker: greeploze keukens. De ontwikkelingen in de keukenbranche gaan zeer snel. Met de nieuwe TipOn-laden (touch-to-open) kan vrijwel iedere keuken greeploos worden uitgevoerd. U drukt tegen een lade en deze springt open, handig in gebruik en strak in vormgeving.

Is er kwaliteitsverschil in scharnieren?

Keukendeuren gaan ontelbare keren open en dicht, evenals laden. De scharnieren moeten afgestemd zijn op de dikte van de deurtjes en bestand zijn tegen ruw gebruik! Topmerken als Blum en Hettich zijn de voornaamste leveranciers aan de betere keukenmerken. Kritisch kijken naar het hang- en sluitwerk in uw nieuwe keuken is dan ook geen overbodige luxe.

Welke ladenmaten zijn er?

Eigenlijk is het zo gek niet te bedenken of het bestaat. 30, 40, 45, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 120, 150 en 180 centimeter zijn redelijk gangbare maten. Bij sommige merken in ons assortiment kunt u echter laden tot op de centimeter nauwkeurig laten maken.

Kan ik twee keukenmerken combineren?

We zien het regelmatig in onze showroom: klanten die door verschillende merken geïnspireerd worden. Combineren is mogelijk. Met de technische kennis en creativiteit van onze adviseurs kunt u een heel persoonlijke keuken samenstellen.

Werkblad

Mag ik op mijn werkblad zitten?

Het gaat niet zo zeer om de dikte van het werkblad maar vooral om de ondersteuning. Heeft u een overhangend blad dan raden wij dit ten zeerste af. Ook het zitten in de nabijheid van een spoelbak- of kookplaat-uitsparing is riskant. Dit zijn breukgevoelige plekken.

Geen hete pan op mijn werkblad?

Dit verschilt per blad. Eén van de meest gehoorde misverstanden is dat een stenen aanrechtblad bestand is tegen de hitte. Echter, steen kan scheuren door het plotselinge temperatuurverschil (thermoshock). Waar een kunststof aanrechtblad kan smelten kan een keramiek blad tegen een hitte tot 450 °C.

Spoelbak in-, op-, of onderbouw?

Er is vlak inbouw, opbouw en onderbouw. Vlak inbouw wordt vastgelijmd in een verdieping van het werkblad. Vuil en water zijn zo makkelijk in de spoelbak te schuiven. Bij opbouw komt de spoelbak op het werkblad. Onderbouw wordt vooral vanuit esthetisch oogpunt toegepast. De rand van de spoelbak is weggewerkt onder het werkblad.

Bestaan zelfherstellende bladen?

Fenix is de naam! Een werkblad waarbij vingerafdrukken tot het verleden horen. Ook kleine krassen en beschadigingen zijn zelf-herstellend. Verder is een Fenix-werkblad stootvast, hittebestendig, hygiënisch en eenvoudig te reinigen.

Beton of betonlook?

Beton is een echte keukentrend! Echter, bezin voordat u er aan begint. Beton is namelijk poreus. Vetten en zuren krijgen daardoor vrij spel. Er zijn mensen die een geleefd keukenblad juist mooi vinden. Een alternatief zijn betonlookbladen gemaakt van hpl, composiet of keramiek. Deze hebben wel de looks maar zijn minder vlekgevoelig.

Wat is een keramiek werkblad?

Keramiek is een industrieel vervaardigd product, op basis van klei, dat onder hoge druk wordt geperst en vervolgens wordt gebakken. Een werkblad van keramiek is duurzaam en volkomen onderhoudsvrij. Het is hitte-, vlek- én krasbestendig! Verder heeft keramiek een onvergelijkbare strakke moderne uitstraling.

Montage

Zit er garantie op de montage?

Als u de montage van uw keuken door JVM keukens heeft laten verzorgen krijgt u één jaar garantie.
 Dit is een garantie die betrekking heeft op aantoonbare montagefouten. Niet onder deze garantie vallen de aansluitingen van apparatuur in uw keuken.

Wat is de levertijd van een keuken?

De levertijd verschilt per merk en type keuken. Keukens op maat kunnen binnen zes werkweken geleverd worden. Keukens van lak, fineer of met glasfronten hebben een levertijd van ca. tien werkweken.

Doet Van Manen ook verbouwingen?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Het verleggen of vernieuwen van leidingen en elektra, het verwijderen of (ver)plaatsen van wanden en het aanpassen van vensterbanken… alles wordt van tevoren nauwkeurig in kaart gebracht en met u besproken.

Wie doet de installatie van mijn keuken?

Van Manen Keukens werkt met een vertrouwd team van erkende vakmonteurs. Samen hebben wij vele keukens naar tevredenheid mogen opleveren. Kijk gerust even bij inspiratie, dan ziet u zelf wat onze vakmensen in hun mars hebben.

Monteren versus installeren?

Er is een duidelijk verschil tussen monteren en installeren. Bij monteren wordt uw nieuwe keuken geplaatst maar uw apparatuur niet aangesloten. Bij installeren wordt uw keuken aangesloten opgeleverd. Montage wordt vaak als verkooptruc gratis aangeboden, maar dan bent u er dus nog niet.